You are currently viewing Napozás okosan

Napozás okosan

 

A nyár beköszöntével elérkezik a jó idő, és irány a vízpart!
Ilyenkor sokan megragadják az alkalmat a természetes lebarnuláshoz a hidegebb hónapok után.
Néhány alapvető dolgot azonban mindenkinek érdemes fejben tartania napozáskor bőrének védelme érdekében.

Ha végre itt a nyár, és némi szabadidő is társul hozzá, emellett te is szeretnél vonzó, megkapó árnyalatot kapni napozás közben, ez a cikk neked szól.

A nyár nem hiába a legkedveltebb időszakok közé tartozik, hiszen ilyenkor megannyi kellemes élmény vár bennünket: utazás, nyaralás, strandolás, a felfrissülés és pihenés élménye a vízparton.
Akár kishazánkban, akár egy másik országban töltöd a nyarat, ez az időszak legtöbb esetben tikkasztó hőséggel és erős napsugárzással jár, ezért fontos odafigyelni bőrünk épségére.

Naptej, napolaj

Mikor lelkesen telítjük meg utazótáskánkat tartalommal, ne felejtsük otthon a nyári idő alap kellékét sem, a naptejet.
Mára már több száz forgalmazó közül válogathatunk a napfényvédőkkel teli polcokon szinte bármelyik boltban, első ránézésre talán a bőség zavara is meglephet minket, melyiket is válasszuk az optimális védelem érdekében.

Az egyik legfontosabb szempont a termék kiválasztásakor a bőrtípus, és a fényvédő faktorszám. A termékeken feltüntetett úgynevezett SPF (Sun Protector Factor) az UV-B sugárzás elleni védelem indikátora, amely azt az időtartamot mutatja, ameddig ajánlott napon maradnunk az adott fényvédő termék használatával.

Érdemes odafigyelni a termék lejárati dátumára is, bőrünk védelme érdekében nem érdemes kockáztatni ilyen téren sem. Ajánlott évente újat beszereznünk.

A naptej mellett elérhető még a napolaj, valamint spray formátumú készítmények, melyek ugyanolyan hasznosak lehetnek fényvédelem téren a fentiekben részletezett szempontok figyelembevételével.

További hasznos strandkellékek

Egyéb kiegészítők is segíthetnek bennünket erős napsugárzás idején, mint például erre a célra kifejlesztett kozmetikumok, melyek az ajak vagy a szem környékének védelmére szolgálnak.

A fényvédő termékeken kívül ne maradjon otthon a napszemüvegünk sem – alapvető kelléknek tűnhet, azonban itt is fontos beruházni egy olyan darabra, amely megfelelően szűri az UV sugarakat.

Egyéb kiegészítők közül még a napernyőt ajánljuk, ha a választott pihenőhelyen korlátozott a természet által nyújtott árnyékos terület. Habár az árnyék bizonyos szintű extra szűrést jelent, azonban nem szabad csak erre támaszkodnunk: mindenképpen használjunk fényvédő készítményt, lehetőleg még indulás előtt kenjük be magunkat, hogy a termék kellő mértékben felszívódjon.

Vélemény, hozzászólás?